Øjensygdomme hos sheltier

Et af de mere interessante emner i sheltie-verdenen (synes jeg) er de forskellige øjensygdomme. Der findes mange holdninger og meninger om det, og mangel på samme. Dette er nogle af mine betragtninger omkring det. Jeg kan sagtens have uret 🙂

Jeg oplever ofte, at opdrættere på deres hjemmesider skriver, at en sheltiehvalp på 8 uger er fri for CEA/PRA/Cataract. Det har jeg ikke forstået, at man vælger at skrive. Ja, desværre er der ofte krydset af for det på ECVO-skemaet , når hvalpen øjenlyses. Men de fleste ved vel, når de er opdrættere, at PRA ikke forekommer hos den lille hvalp, på maks. 8 uger. Hvorfor vælger man så at skrive den er fri som 8 uger?

På den Norske Sheltieklubs hjemmeside kan man læse meget mere om PRA/Retinopati, og forskningen efter genet for PRA http://www.nssk.no/PRA/PRA.html

For tiden er det meget ”moderne” at få testet sin hund for CEA, via blodprøve.

Resultatet “CEA Genetisk fri”, er jo det resultat, man gerne vil have ud af det. Med det tror man, at så er alt OK. Men det er det bare ikke. Her er et uddrag fra Dansk Selskab for Veterinær Ophthalmologis (DSVO) hjemmeside

”Der tilbydes fra Optigen en gentest på Collie Eye Anomali. Der er eksempler på at forældre dyr der er gen-testet som ”fri” har givet hvalpe med CEA.”

Jeg har hørt om flere tilfælde. Og jeg har personligt set attester på en hund, der først var testet genetisk fri, fik så hvalpe med CEA, og blev dernæst testet genetisk bærer.

Så derfor er det vigtigt at have det med i sine betragtninger, og også få øjenlyst både hvalpe, og naturligvis også voksne hunde, der går i avl.

På DSVO’s hjemmeside er der en forståelig forklaring på, hvad CEA er for noget.

http://dsvo.dk/projects/collie-eye-anomali-cea/

Avlsanbefalinger fra DSVO

http://dsvo.dk/avlsanbefalinger/

Uddrag: Hunde med CEA/CRD: bør kun parres med dyr, der ikke er angrebne. Hunde med CEA/colobom eller sekundære sygdomme (nethindeløsing mm) bør ikke anvendes i avl. Hunde med distichiasis bør kun parres med dyr, der ikke er angrebne

Hermed ikke sagt, at CEA er ensbetydende med, at hundene skal udelukkes fra avl. Har hunden CRD så kan man sagtens, efter min mening også, bruge den i avl, men aldrig doble det op.

Det er ikke et spørgsmål om løftede pegefingre. Det er et spørgsmål om, at information er vejen frem. Og alle opdrættere, nye som gamle bør holde sig orienteret med udviklingen.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Cassie.dk's blog. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s